GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Berna BRIDGE
YAZARLAR
3 Ağustos 2020 Pazartesi

MI6 Yeni Direktörü Richard Moore:  İçeriden birinin empatisi, dışarıdan birinin perspektifi

Birleşik Krallığın eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Krallığın dış istihbarat birimi olan MI6’ya direktör/şef olarak seçildi. The Guardian gazetesinin haberine göre Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığında siyasi direktör olarak görev yapan Moore yerine Tom Hurd MI6ya şef olarak seçilmesi bekleniyordu ve bu haber sürpriz oldu. İçişleri Bakanlığında çalışan Tom Hurd Başbakan Boris Johnson’ın Eton Kolejinden arkadaşı olarak tanınıyor.

57 yaşındaki iki çocuk babası, Libya doğumlu, akıcı Türkçe konuşan, Oxford eğitimli (felsefe, politika, ekonomi) Moore Ankara’da Ocak 2014-Aralık 2017 tarihleri arasında Büyükelçi olarak görev yaptı, koyu bir Beşiktaş taraftarı olarak biliniyor. Whitehall kaynakları 1987de istihbarat bölümüne katılan ancak 10 yıl önce Dışişleri Bakanlığında çalışmak için bu birimden ayrılan Moore’un MI6ya “İçeriden birinin empatisi, dışarıdan birinin perspektifi”ni getireceğine inandıklarını söylediler.

The Guardian gazetesinin haberine göre MI6yı 111 yıllık tarihinde hiçbir kadın yönetmedi, yöneticiler hep erkek oldu. İç istihbarata bakan MI5te ise 2 defa kadın yönetici oldu. Bu defa da iki kadın aday vardı: Dame Karen Pierce ve Madeleine Alessandri. Dame Karen Pierce Washington’a Büyükelçi olarak, Madeleine Alessandri ise Kuzey İrlanda’ya kalıcı sekreter olarak atandı.

Ancak Moore’un en önemli rakibi İçişleri Bakanlığında güvenlik ve terör konularında direktör Tom Hurd idi ve eski Muhafazakâr Parti Dışişleri yönetici Sir Douglas Hurd’ün oğlu olarak seçilmesi bekleniyordu. Ayrıca ismi verilmeyen bir rakip daha vardı. Görevlendirmeyi duyuran Dış İşleri Bakanı Dominic Raab “Moore büyük bir deneyim ile istihbarat bölümüne dönüyor, halk arasında pek bilinmeyen, ülkemizin güvenlik ve refahı için uğraşan bir grup çok çalışkan insanı yönetecek” dedi.

(MI6 binası, BBC’den) (Ayrıca benim Londra’daki evimin karşısı ?? )

Dış istihbarat servisinden dışarıya yalnızca şefin ismi duyuruluyor ve gayri resmi olarak kendisine 1909dan beri “C” olarak hitap ediliyor. “C” Chief yani şef sözcüğünün baş harfi. Resmi olarak yeni şefi siyasi bir müdahale olmaması için başbakan, bir görevlendirme kurulunun önerisi ile atıyor. Moore “MI5 ve MI6 birlikte Birleşik Krallık halkını güvende tutmak ve yurt dışında Birleşik Krallığın çıkarlarını korumak için önemli bir rol oynuyor. Tüm yürekli ve adanmış bu ekibin üyeleri yanında bu görevi sürdürmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Önceki şef Sir Alex Younger ise altı yıllık görevinden sonra emekliye ayrılacak. Moore’un sonbaharda başlayıp beş yıl görev yapması düşünülüyor. Moore’un bilgi almak için ülkelerde ajan görevlendirmek yerine daha çok teknolojiye odaklanması bekleniyor. Dominic Raab “Sir Alex Younger’a tüm emekleri için teşekkür ediyorum. Artan ve değişik tehditler sürecinde servisi dikkatli ve etkin bir şekilde yönetti” dedi.

Sir Alex Younger da “Richard Moore’un görevlendirilmesi beni çok mutlu etti. Kendisi çok başarılı bir kişi. Ona hoş geldin diyoruz” dedi. Moore’un ilgi alanları golf oynamak, kriket ve rugby izlemek, dalış ve dağ yürüyüşleri. Moore Türkiye dışında Vietnam, Pakistan ve Malezya’da da görev yaptı. Daha önceki MI6 Başkanı Sir John Sawers da Moore’un çok iyi bir seçim olduğunu belirtti. “Kendisi sakin, düşünceli ve yürekli, bu özellikler bu zor zamanlarda bir şef için en gerekli özellikler” dedi.

Sky gazetesi Richard Moore’un 007 James Bond’daki Roger Moore ile bir bağlantısı olmadığını belirtti. Moore’un çok iyi bir seçim olduğunu ancak bir kadın seçilmediği için bazı şikayetler olduğunu ekledi. Tüm gazeteler Çin ve Rusya’dan tehditler gelirken bu zor göreve getirildiğini açıkladı.

BBC habere göre Moore ayrıca tarihi yerleri gezmeyi, Türk halılarını ve porselenleri seviyor.

Mail gazetesine göre eşi ile 1985 de evlenmiş, twitter’a aile fotoğrafları koymayı çok seviyor ve eşi on yaşındayken bir göz hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybettiği için rehber köpek konusunda çok aktif.